140journos Whatsapp Yayınıyla İlgili Sıkça Gelen Bir Eleştiriye Cevap
140journos’un Eylül 2015'ten bu yana yürüttüğü ücretsiz Whatsapp haber yayını abonelerinden, yayının formatıyla ilgili son dönemlerde sıkça aldığımız ve büyük oranda haklı bir eleştiriye toplu cevap vermek istedik.
Son dönemlerde Whatsapp yayınımızla ilgili sıkça aldığımız ve büyük oranda haklı bir eleştiri var. Ekşi Sözlük’te bir yazarın “140journos” başlığına yazdığı entry, aşağı yukarı problemi tanımlıyor: “whatsapp servisinden, günlük gazete gibi 100 satır metin gönderdikleri için artık faydalanamıyorum. whatsapp’a abone oluş amacım, meydana gelen olayların bana direkt gönderilmesi ve bildirim olarak takip edebilmemdi.”
140journos’un “Habitat” adını verdiğimiz, farklı sosyal mecralara yayılmış olan haber yayınının en zor kısmı Whatsapp. Haftanın 7 günü, kesintisiz ve ücretsiz bir haber yayını ile yeni medya haberciliğindeki kullanımında öncüsü olduğumuz bu mecra, etkileşimi artırmak, kolaylaştırmak gibi avantajlarının ve yarattığı sıradışı kullanıcı deneyiminin yanında bazı eksileri de beraberinde getiriyor.
Her şeyden önce unutmamak gerek ki, Whatsapp yayıncılık için tasarlanmış bir yer değil; bir sohbet uygulaması.
140journos’un Whatsapp’ta 15 binden fazla arkadaşı var ve her gün bu mecrada bizi telefonlarına kaydetmiş olan binlerce arkadaşımıza Türkiye’de olup biten, doğrulayarak yayına taşıdığımız konuları iletmeye çalışıyoruz. Tüm editöryel operasyondan bağımsız yalnızca 1 kişi, haftanın 7 günü Whatsapp yayınını koordine ediyor. 2 editör de Whatsapp’ta paylaşılacak derlemelerin metin yazımlarını ve derlemelerini yapıyor.
Whatsapp yayıncılık için kurgulanmadığı için, yayıncıların işini kolaylaştıran teknik altyapı ya da özellikler de bulunmuyor.
Hiçbir Whatsapp hesabı günde 50 binden fazla mesaj göndermek için kurgulanmamış. Altyapı bu amaca göre şekillendirilmemiş. O nedenle, en başta 140journos gibi çok sayıda mesaj gönderen hesaplar sistem tarafından “spam” olarak düşünülüyordu. Evet, kimileri “spam” olabilirdi ama biz bir haber yayını sürdürüyorduk. Whatsapp ile Kasım 2015'te yaptığımız ilk görüşmede numaramızı whitelist (beyaz liste) adı verilen, mesaj gönderimi konusunda ayrıcalıkları olan bir statü elde ettik.
Aşağıdaki fotoğraf, Whatsapp yayınımızın Aralık 2015'teki karakteri. Yayın akışında fotoğraflar, videolar, ses kayıtları ve metinlerden oluşan zengin bir medya kullanımı görebiliyoruz. Gün içinde vakti olmadığı için Twitter veya Facebook’tan 140journos’u takip edemeyenler için oldukça pratik bir deneyim.
Ancak bu yayın formatında da yüzlerce abone yayından ‘gönderilen mesajların internet kotasını tükettiği’ gerekçesiyle ayrılmıştı. Yayındaki görsel oranının payını o nedenle azaltma yoluna gittik.
Yayının 1. yılını geride bıraktığımız şu günlerde ise yayının formatı, büyük oranda metin ağırlıklı olarak ilerliyor.
Şu sıralar bir gün içinde Whatsapp abonelerine öğle, öğleden sonra ve akşam olmak üzere 3 haber seti gönderiyoruz. 1 haber setinin Whatsapp altyapısının elverişsizliği nedeniyle tüm abonelerimize iletilmesi 2 saate yakın bir süre alıyor. Metin dışında fotoğraf, video gibi bir içerik göndermek istediğimizde bu süre uzayabiliyor.
140journos markasının değer verdiği konulardan olan, kaliteli görsel iletişim tasarımı materyallerini, özel belgeselleri Whatsapp yayınına yeterince iyi bir arayüzde taşıyamamak ekip olarak bizim de gündemimizde olan bir problem. İlerleyen günlerde Whatsapp ile mevcut işbirliğini geliştirmek ve yeni statüler elde ederek yayınımızı iyileştirmek amacıyla görüşme gerçekleştireceğiz. Bu sayede bazı teknik imkanların sağlanması ve altyapı geliştirmeleri neticesinde 140journos Whatsapp yayınındaki metin oranını kademeli olarak düşürmeyi, fotoğraf ve video içeriklerimizi bu mecradan daha sık paylaşabilmeyi ve günlük içerik sayısını artırarak 140journos’un Twitter ya da Facebook yayınına ihtiyacınızı minimuma indirebilmeyi hedefliyoruz.